uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

LEZINGEN

"Marianne, de vergeten prinses van Oranje" in De Vergulde Swaen Woensdag 11 oktober 2017


Gelijktijdig met de expositie over prinses Marianne, die momenteel in De Vergulde Swaen is te bezoeken, geeft Kees van der Leer op 11 oktober 2017 een lezing over deze markante prinses.

LEZINGEN

Prinses Marianne (1810-1883) werd geboren als jongste dochter van de latere Koning
Willem I. Opgegroeid als een knappe sprookjesprinses stond haar leven al snel in het teken
van haar liefdesrelatie met haar lakei-bibliothecaris Johannes van Rossum en hun buitenechtelijke zoon Johannes Willem, die de prinses, tegen alle regels van haar tijd in, een normale plek in haar leven wilde geven. Het overlijden van de 12-jarige Johannes Willem op kerstavond 1861 vormde een zwarte bladzijde in Mariannes leven. Toen enkele jaren later ook Johannes van Rossum stierf, mocht hij niet worden bijgezet in het kerkje dat Marianne voor
hun zoon had laten bouwen. Marianne putte kracht uit haar overtuiging dat zij haar geliefden zou weerzien in het hiernamaals.

De lezing vertelt dan ook over haar vele contacten met dominees met wie zij een uitgebreide correspondentie onderhield. Er wordt een beeld gegeven van haar leven, van haar bezittingen in Nederland, Duitsland en Polen en van de grote kunstverzameling die zij in haar leven bijeen bracht. Kees van der Leer is de (mede)auteur van de publicaties:
- Prinses Marianne, een leven van liefde en kunst,
- Prinses Marianne, kunstenaars, dominees en een pelgrimage
- Marianne, een vrijgevige en kunstzinnige prinses in Voorburg, Reinhartshausen en Camenz.

De avond vangt aan om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Reserveren is gewenst en kan aan de balie of telefonisch (078-6125681) tijdens openingsuren van De Vergulde Swaen (woensdag en zaterdag 10.00 - 16.00 uur en zondag 14.00 - 17.00 uur) of per e-mail: klazien@odekerken.net./telefoon 078-6191673. Per HVZ-lidmaatschap 1x gratis toegang; partners en niet-leden betalen 2,50 euro.