uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

EXPOSITIE

"90 jaar Van Leeuwen Buizen"

Zwijndrecht, 1 november 2014  "Van Leeuwen, een dijk van een bedrijf".

Historische Vereniging Zwijndrecht opent expositie over Van Leeuwen Buizen

Zwijndrecht, 1 november 2014 - Onder de titel "Van Leeuwen, een dijk van een bedrijf" opende de Historische Vereniging Zwijndrecht afgelopen vrijdag 31 oktober een expositie over de Van Leeuwen Buizen Groep in Oudheidkamer De Vergulde Swaen aan de Rotterdamseweg te Zwijndrecht.


Van Leeuwen Buizen is in 1924 begonnen in Zwijndrecht. In negentig jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldwijd opererende handelsonderneming en specialist in stalen buizen en buistoepassingen. Het hoofdkantoor en de grootste voorraadhoudende handelsvestiging zijn nog immer in Zwijndrecht gevestigd.

"Dat zal ook zo blijven", vertelt Peter Rietberg, Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Van Leeuwen Buizen Groep, tijdens de opening. "We hebben vijftig vestigingen over de hele wereld, in 26 landen in Europa, het Midden-Oosten, Australië, Azië, en Noord- en Zuid-Amerika. Maar onze basis is en blijft Zwijndrecht." Hij verrichte, samen met de burgemeester van Zwijndrecht Dominic Schrijer de officiële opening van de expositie.

De expositie toont de ontwikkeling van het bedrijf in de afgelopen negentig jaar, vanaf het moment dat Piet van Leeuwen Junior in zijn geboortedorp Zwijndrecht een bescheiden handel in gebruikt ijzer en metaal begon. De expositie volgt, naast de internationale expansie, vooral ook de verhuizingen en uitbreidingen van het bedrijf binnen Zwijndrecht.

Piet van Leeuwen huurde eerst een terrein vlak bij de spoorbrug van de scheepswerf Willem Visser, en verhuisde zijn prille onderneming enkele jaren later naar het terrein Welgelegen, bij de Watertoren in Zwijndrecht. In 1947 kocht hij het terrein Walburg, en in 1951 het terrein Develhaven dat hij de naam 'De Nieuwe Lindt' gaf. In 1956 gingen alle bedrijfsactiviteiten over naar Develhaven en werden Welgelegen en Walburg verkocht. In de zeventiger jaren werden de terreinen Noordweg en Swinhaven gekocht, en in de loop der jaren daarna werd zo'n 90.000 m2 opslag gebouwd. Op het terrein Swinhaven werd in 2009 de eerste paal geslagen voor het nieuwe hoofdkantoor, dat in 2011 feestelijk werd geopend door Prinses Máxima.

De expositie loopt tot en met maart 2015. Locatie: Oudheidkamer De Vergulde Swaen, Rotterdamseweg 53-55 te Zwijndrecht.
Telefonisch bereikbaar (tijdens openingsuren): 078-6125681.
Openingstijden van De Vergulde Swaen zijn: woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Zwijndrecht, 1 november 2014  "Van Leeuwen, een dijk van een bedrijf"Noot voor redactie en/of voor meer informatie:
Over de expositie en/of De Vergulde Swaen: Jan van Dalen, 06-51549036
Over Van Leeuwen Buizen Groep B.V.: Ingrid den Hartog, 06-23147118
Bijgaande foto's rechtenvrij te gebruiken in uw medium.
Foto 1: P.L. Rietberg, Voorzitter van de Raad van Bestuur Van Leeuwen Groep
Foto2: De officiële openingshandeling door P.L. Rietberg en Burgemeester SchrijerOpeningstijden De Vergulde Swaen:

Rotterdamseweg 53-55, Zwijndrecht. Openingstijden: woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis. U bent van harte welkom.

Voor meer informatie: Jan van Dalen, telefoon 078-6154950 of via mailadres. alle exposities