uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

VORIGE EXPOSITIES

TOMADO vervult hartewensen van elke huisvrouw

De TOMADO Metaalwarenindustrie is opgericht in 1923 in Dordrecht door de
Expositie TOMADO 11 december t/m 27 maart 2011

 

Wie kent niet de van staaldraad vervaardigde afdruiprekjes, de veelkleurige boekenrekjes, de theezeefjes en ander keukengerei van metaal uit de na-oorlogse jaren?

De TOMADO Metaalwarenindustrie is opgericht in 1923 in Dordrecht door de gebroeders Van der Togt als fabriekje in metaalwaren. TOMADO staat voor TOgt Massa Artikelen Dordrecht. In 1934 werd het bedrijf verplaatst naar Zwijndrecht. Het bedrijf vervaardigde in de loop der jaren een enorme hoeveelheid draadstaalproducten, geschikt voor gebruik in het huishouden, de keuken en voor het inrichten van de woning.

Beroemd in vele huishoudens, maar als industrie inmiddels uit Zwijndrecht verdwenen

Veel Zwijndrechtenaren hebben er gewerkt of waren toeleverancier. Het was een uiterst modern en toonaangevend bedrijf, dat veel heeft betekend voor de Zwijndrechtse samenleving.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouwperiode, waarin TOMADO-producten symbool stonden voor het moderne huishouden. Met name de Tomado-rekjes van draadstaal, in de kleuren wit, zwart, rood, geel en blauw, waren zeer populair.

Een expositie die een representatief beeld geeft van de metaalwarenindustrie TOMADO, die lange tijd in Zwijndrecht gevestigd was.

De geschiedenis . TOMADO-producten . De mensen Pure nostalgie; zeer de moeite waard! In 1971 werd de fabriek overgenomen door het Belgische familiebedrijf Bekaert. De merknaam kwam eind 70-er jaren opnieuw in andere handen. Vandaag de dag zijn de oude producten van toen weer helemaal ´in´. De nostalgie van de 50-er en 60-er jaren is voor veel liefhebbers aanleiding om de TOMADO-producten te verzamelen. De tentoonstelling geeft een overzicht van de periode dat TOMADO in Zwijndrecht gevestigd was. Het accent ligt op de producten, aangevuld met toenmalige reclamemiddelen, wetenswaardigheden over de oprichting, de familie Van der Togt, het TOMADO-huis in Dordrecht en de problemen in de woonwijk die later gebouwd is op de voormalige terreinen van TOMADO. Er is ook een doorlopende diapresentatie, met foto´s en beelden die ons doen herinneren aan de lange tijd dat TOMADO in Zwijndrecht gevestigd was.

De tentoonstelling is een initiatief van de Historische Vereniging Zwijndrecht en is (mede) tot stand gekomen met medewerking van vele particulieren die foto.s of producten ter beschikking hebben gesteld.er "De Vergulde Swaen" Rotterdamseweg 53-55, Zwijndrecht


Openingsdagen zijn: woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en ´s zondags van 14.00 tot 17.00 uur.alle exposities