uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

VORIGE EXPOSITIES

 "Spoelt u maar..." Een eeuw tandheelkunde in beeld

Behalve herberg, is de Vergulde Swaen lange tijd een tandsartsenpraktijk geweest. Vanaf 1942 woonde en werkte tandarts Jaap van Gent aan de Rotterdamseweg 53,opgevolgd door zijn zoon Pieter van Gent. In de ruimte achter de woning was een tandtechnisch laboratorium gevestigd. Reden genoeg om eens aandacht te besteden aan het gebit, tandpijn en de behandeling daarvan.

"Spoelt u maar..!"

Eeuwenlang was kiespijn een kwelling die niet of nauwelijks te bestrijden was. Op kermissen werden kiezen getrokken door rondtrekkende chirurgijns, en de enige verdoving was drank...
In de loop van de 19e eeuw werd de tandheelkunde een vak met een wetenschappelijke basis en in de loop van de 20e eeuw vestigde zich langzamerhand in iedere plaats van betekenis een tandarts.

In deze expositie presenteren we u de tandheelkundige geschiedenis door de eeuwen heen, profielen van enkele roemruchte Zwijndrechtse collega's en laten we historische (en moderne) apparatuur zien. Voor sommigen een verrijking van de kennis, voor anderen een gruwel..!?

Kortom: Een eeuw tandheelkunde in beeld, met originele apparatuur uit grootmoeders tijd, op de plaats waar eens tandarts Van Gent zijn praktijk had.
Aan de hand van originele apparatuur, oude prenten, foto's e.d. krijgt u een beeld van de ontwikkeling in de tandzorg. Ook Zwijndrechtse tandartsen worden belicht.

Openingstijden.

Vanaf 28 januari t/m 15 april is de tentoonstelling "Spoelt u maar...!" te bezichtigen in de oudheidkamer van "De Vergulde Swaen", Rotterdamseweg 53-55, Zwijndrecht.
Openingstijden: woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis; U bent van harte welkom.

expositie "Spoelt u maar..." een eeuw tandheelkunde in beeld.


alle exosities