uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

VORIGE EXPOSITIES

"Radio's uit de vorige eeuw"

Oude radio's en televisies uit grootmoeders tijd. Radio's uit de jaren '40, '50 en '60, van de bekende merken Philips, Wega, Telefunken, Graetz en Erres, waaronder enkele unieke exemplaren - uit, wat eens de verzameling was van oude radio's uit de collectie van wijlen tandarts Otto Molenaar (1940-2005), is nu een selectie gemaakt die tentoongesteld wordt in De Vergulde Swaen.

Elektronica was de hobby van de gewezen tandarts. De kamers en de zolder in zijn huis stonden volgestouwd met apparaten en onderdelen. Nauwelijks ruimte om te lopen en te zitten, maar alles wat een vermoeden van bruikbaarheid had, werd verzameld, opgestapeld en gearchiveerd. In 2006 is de verzameling grotendeels overgedragen aan de Historische Vereniging Zwijndrecht en heeft onder de naam "Collectie Molenaar" jaren in het depot gestaan van de HVZ.

Oude radio's en televisies uit grootmoeders tijd. Er zijn unieke exemplaren bij. Radio's uit de jaren '40, '50 en '60, van de bekende merken Philips, Wega, Telefunken, Graetz en Erres. Pronkstukken zijn: een bijzondere platenspeler van Philips uit 1930, een meubelstuk op zich (staat in de Stijlkamer van de Vergulde Swaen) en het eerste commercieel verkrijgbaar tv-toestel in Nederland, de TX400U uit 1950, verkoopprijs toen fl. 495,00. Een prachtexemplaar, met als bijnaam het 'hondehok'.

Na de expositie zal de Historische Vereniging afscheid nemen van de Collectie Molenaar. De verzameling zal worden overgedragen aan instanties die gespecialiseerd zijn in het onderhouden en conserveren van elektronica, zodat niets verloren zal gaan, van dat wat eens een unieke verzameling was. De nu aanwezige expositie is dan ook georganiseerd als een hommage en postuum eerbetoon aan de collectioneur, Herman Otto Molenaar.

Expositie in De Vergulde Swaen

Vanaf woensdag 25 april t/m zondag 3 juni 2012 is de Collectie Molenaar te bezichtigen in de oudheidkamer "De Vergulde Swaen", Rotterdamseweg 53-55, Zwijndrecht. Openingstijden: woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis; u bent van harte welkom.


 Een Phillips - een van de radio's uit de collectie van wijlen tandarts Otto Molenaar.

Een Philips radiotoestel uit 1935. De grote zenderzoeker bezorgde dit model de bijnaam 'het zonnetje'. Dit exemplaar is uitgevoerd in Bakeliet. - één van de radio's uit de collectie van wijlen tandarts Otto Molenaar (1906-2005).

 

 "Radio's uit de vorige eeuw" van wijlen tandarts Otto Molenaar.


alle exposities