uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

VORIGE EXPOSITIES

MECCANO, speelgoed uit onze jeugdjaren...

Wie heeft er vroeger niet met Meccano gebouwd? Wat is de geschiedenis en hoe is het vandaag de dag met deze bouwdozen? De tentoonstelling in 'De Vergulde Swaen' geeft daar een beeld van. Pure nostalgie uit onze kinderjaren.

Meccano is het succesproduct van Frank Hornby. Deze Engelsman is de ontdekker van een systeem van metalen platen, wielen, bouten en moeren, waarmee steeds opnieuw gebouwd kan worden. In 1901 startte Hornby de productie. Al snel werd het een succes. Op het hoogtepunt werkten er 11.000 medewerkers in de fabriek van 10.000 m2 in Liverpool. Door een goede PR en veel reclame wist de fabrikant Hornby menigeen aan Meccano te binden. Zo werd er een maandblad uitgegeven 'Meccano Magazine', met daarin steeds weer nieuwe voorbeelden en werden er plaatselijke clubs opgericht om samen actief te bouwen. Later ging men ook andere artikelen produceren, zoals bouwdozen voor auto's, schepen enz. en niet te vergeten Hornby speelgoedtreinen en Dinky Toys. Meccano was altijd een duur stuk speelgoed en daarom niet voor iedereen weggelegd. Wel bleef het, mede dankzij de goede kwaliteit, vaak generaties lang in gebruik.
Een tentoonstelling is niet compleet zonder 'gebouwde' modellen. Ook die zijn te bewonderen, dank zij de welwillende medewerking van een aantal leden van het M.G.N. (Meccano Gilde Nederland), een actieve vereniging van Meccano-vrienden. Informatie over deze vereniging is tijdens de expositie verkrijgbaar.

Nieuwe expositie: "Meccano"
Er is ook een bouwhoek voor jongeren én ouderen, die nog eens aan de slag willen met Meccano.
Al met al: geniet van een nostalgisch overzicht van een "ijzersterk" merk.

Meccano-tentoonstelling in Oudheidskamer "De Vergulde Swaen"
Van zaterdag 13 oktober t/m zondag 23 december 2012.


Voor meer (algemene) informatie over de expositie: klazien@odekerken.net
Voor gedetailleerde informatie over Meccano: acreedijk38@kpnmail 

alle exposities