uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

"Clement Bezemer, een bevlogen kunstenaar"

In elk Zwijndrechts gezin is wel een kunstwerk te vinden van Clement Bezemer...

Clement Bezemer (1910-2002) was kunstschilder, tekenaar en organist. Hij was al van jongs af aan de kunstzinnige eenling in een groot tuindersgezin en was vooral autodidact. In de Tweede Wereldoorlog kwam hij in contact met Otto Dicke, die bij het gezin kwam onderduiken aan het Veerplein in Zwijndrecht. Van Dicke, zelf ook autodidact, leerde Clement veel. Het was ook Dicke die hem later introduceerde in kunstenaarskringen. In 1947 werd hij actief lid van het Teekengenootschap Pictura.

Zijn schilderijen en aquarellen zijn verwant aan de Haagse School. Hij was een bewonderaar van Breitner. Vanaf 1952 begon Clement ook met boetseren en werkte hij als illustrator voor bedrijven. Zijn voornaamste onderwerp waren het oude Zwijndrecht, de dijkhuisjes en de boerderijen in de Zwijndrechtse Waard. Ook heeft hij vaak 'gezichten op Dordrecht' geschilderd, vanaf het Veerplein in Zwijndrecht.

De nu getoonde collectie bestaat voor een belangrijk deel uit werken die nog in bezit zijn van de dochters van Clement Bezemer. Onverkocht en onbekend werk; schilderijen, tekeningen en aquarellen. Deze collectie is aangevuld met werken afkomstig uit het depot van De Vergulde Swaen en (heel welkom) van particulieren die hun kunstwerk tijdelijk uitlenen om de tentoonstelling op te luisteren, waardoor een compleet beeld ontstaat van het werk van deze veelzijdige kunstenaar.
"Clement Bezemer" kunstschilder.

De expositie vindt plaats in de Oudheidkamer De Vergulde Swaen, de thuisbasis van de Historische Vereniging Zwijndrecht. Bezoekers zijn vanaf 21 mei 2016 welkom aan de Rot-terdamseweg 53-55, op woensdagen en zaterdagen. Toegang is gratis.

zie ook de expositie die in 2010 aan zijn werk gewijd is

 

Oudheidkamer De Vergulde Swaen is gevestigd aan de
Rotterdamseweg 53 - 55
3332 AC te Zwijndrecht
tel. (078) 612 5681 (alleen tijdens openingsuren)
 Exposities in te Vergulde Swaen.