uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

VORIGE EXPOSITIES

Expositie Zwijndrechtse bedrijven van 19toen tot nu, deel 2 (16-08-02 t/m 13-10-02)

Van Leeuwen Buizen
Rabobank Zwijndrecht/Hendrik-Ido-Ambacht.

 

Op deze expositie presenteren zich een tweetal bedrijven die beslist grote invloed hebben gehad en nog hebben in de economische ontwikkeling van Zwijndrecht.

Van Leeuwen Buizen
Op 15 november 1924 richtte de 21-jarige Pieter van Leeuwen bij de spoorbrug in Zwijndrecht, op een terreintje van 400 m2, van Leeuwen Jr's IJzer- en Metaalhandel op.


Al gauw werd de naam, daar er in buizen meer te doen was dan in oud ijzer en metalen, gewijzigd in P. van Leeuwen Jr´s Buizenhandel. Eind 1928 verhuisde het bedrijf naar "Welgelegen", het terrein bij de Watertoren, grootte 7000 m2. De zaken liepen goed en reeds in 1936 werd het terrein bijgekocht waarop voorheen de zoutziederij Dolfijn was gevestigd.
In 1942 werd Piet van Leeuwen in een gijzelaarskamp in Haaren (N.-Br.) vastgezet en werd het bedrijf gesloten. Op roof beluste collaborateurs trachtten het bedrijf "over te nemen" maar deze opzet werd door de bezetter niet gesanctioneerd. Een poging van de Duitsers om met een groot rijnschip alle voorraden en machines naar Duitsland te vervoeren mislukte, omdat in maart ´45 de Geallieerden over de Rijn trokken. Het schip werd met de bevrijding in Amsterdam teruggevonden.

Met name na de Tweede Wereldoorlog heeft het bedrijf zijn vleugels uitgeslagen. Van een eenvoudige handel in buizen groeide de onderneming uit tot een multinational met een groot aantal vestigingen, een uitgebreid assortiment producten en een veelomvattend dienstenpakket. De buitenlandse expansie begon met de oprichting van een vestiging in het Belgische Vilvoorde (1947). Na 1950 volgden andere Europese locaties in Frankrijk, Engeland en Duitsland. In de zeventiger jaren sloeg het bedrijf zijn vleugels nog verder uit. De activiteiten van de buizenhandel breidden zich uit naar Noord-Amerika, Azië en Australië. In loop van de tijd heeft het bedrijf een enorme kennis en kunde opgebouwd op het gebied van inkoopbronnen, logistiek, voorraadbeheer, distributie, transport, nazorg en de toepassing van buizen, buiscomponenten en afsluiters. Deze vaardigheden maakten het mogelijk innovatief en doeltreffend op de eisen van steeds veranderende markten in te spelen en zodoende de toonaangevende positie van het bedrijf verder uit te bouwen.


Vandaag de dag is de Van Leeuwen Buizen Groep een internationaal opererende industriële handelsonderneming in stalen buizen, buiscomponenten en afsluiters. De Groep is in vrijwel alle industriële sectoren actief. De innovatieve benadering van de belangen van de klant maakt het bedrijf tot een toonaangevende onderneming op haar gebied. Het in voorraad houden van een groot assortiment van producten - zowel in de breedte als in de diepte - en het bieden van een veelomvattend dienstenpakket ondersteunen de klantgerichte benadering van de Groep. De Groep telt momenteel 28 vestigingen verspreid over Europa, Azië (inclusief het Midden-Oosten), Australië en Canada. Met ruim 1.000 medewerkers en een omzet van ongeveer 460 miljoen euro hoort de Van Leeuwen Buizen Groep tot de toonaangevende internationale spelers in haar branche. Het hoofdkantoor is nog steeds in Zwijndrecht gevestigd.

Rabobank Zwijndrecht/Hendrik-Ido-Ambacht.
Rabobank Zwijndrecht/Hendrik-Ido-Ambacht is het oudste, nog bestaande "bedrijf" in Zwijndrecht. In 1908 werd de plaatselijke Boerenleenbank opgericht. Op 6 maart van dat jaar werd in een van de lokaliteiten van het Oude Raadhuis op het Veerplein een vergadering belegd, waar de volgende personen aanwezig waren: de heer L.B. van der Slikke, C.J. Los, P.Stolk, Anth. van Namen, K.S. de Wijn, Aart Los, P. Stoop, Arn. van der Ven en L.J. Reynvaan. De vergadering stond onder leiding van de heer C. van Epenhuysen, welke met de heren van Namen en van der Slikke een vurig pleidooi hield voor de oprichting van de Zwijndrechtse Boerenleenbank. En nadat een voorlopig bestuur tijdens die vergadering was samengesteld, konden de noodzakelijke formaliteiten worden uitgevoerd. Op 27 maart 1908 werd door de heer Reynvaan de akte van oprichting gelezen en door het inmiddels gekozen bestuur getekend.
Voorwaar een historische moment.

De heer Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888) ontwikkelde in Duitsland het concept van de boerenleenbank, als antwoord op het gebrek aan kredietmogelijkheden voor boeren en tuinders: De op het platteland beschikbare geldmiddelen werden ondergebracht bij een onderlinge kredietvereniging en tegen gunstige tarieven aan de land- en tuinbouwers uitgeleend. De in 1864 opgerichte Heddesdorfer Dahrlehnkasse was de eerste boerenleenbank. Het door Raiffeisen ontwikkelde concept was de grote drijfveer voor de oprichting van de plaatselijke boerenleenbank. In 1896 werd door een aantal notabelen in Lonneker de eerste boerenleenbank in Nederland opgericht. In het hele land ontstonden daarna plaatselijke boerenleenbanken.
In 1898 werd de Coöperatieve Centrale Raiffeisenbank opgericht en daarmede de plaatselijke activiteiten gebundeld.

De eerste bank van Zwijndrecht werd gevestigd in het woonhuis, Rotterdamseweg 47: het pand, naast onze Vergulde Swaen, waar de kassier Arnoldus van der Ven gedurende de eerste jaren zitting had, Op zaterdagavond werd in het gebouw Christelijke Belangen op zaterdagavond van 7 tot 9 uur zitting gehouden.
In 1916 werd het pand, Rotterdamseweg 79 gekocht van Erven L. van Loon. Dit pand werd in 1930 fors verbouwd. 
In 1960 werd een nieuw pand betrokken, Rotterdamseweg 66-68: Een schepping van de architect H.D.Bakker, die onder meer ook de Koningskerk heeft ontworpen.
Tenslotte werd in 1998 de verhuizing gerealiseerd naar het prachtige pand aan de Beneluxlaan.U zult op deze expositie uiteraard wat nostalgie tegenkomen, zoals een brievenwegertje, het lakstempel van de bank, wat oude spaarbankboekjes enzovoort.
Uw aandacht wordt ongetwijfeld getrokken door een aantal portretten van kassiers/directeuren van 1908 tot en met 1997: De heren Arnoldus van der Ven, Leendert Tameris, Piet Tameris en Piet van Rietschoten. Zij nemen op deze expositie een centrale plaats in, en terecht vinden wij: zij leidden de bank over een periode van 89 jaar, ieder op zijn wijze, maar zij legden en verstevigden het fundament voor de Boerenleenbank, later Raiffeisenbank, later RaiffeisenBoerenleenbank, later Rabobank en altijd met als werkgebied Zwijndrecht/Hendrik-Ido-Ambacht.

Bronnen: "De handen ineen" 40 jaar Boerenleenbank Zwijndrecht
Het Coöperatieve alternatief: 100 jaar Rabobank 1898/1998alle exposities