uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

de bovenzaal

Deze ruimte wordt gebruikt voor lezingen, bijeenkomsten, presentaties. De vitrines bevatten archeologische vondsten, oude gereedschappen en voorwerpen uit de oorlogsjaren. Ook is er een vitrine met brandweerspullen.


De vaandels tegen de wand naast de televisie zijn van vroegere Zwijndrechtse muziekverenigingen. Een derde vaandel staat in de Stijlkamer beneden.

 

Tegen de zoldering is een keur aan gereedschappen om het land te bewerken bevestigd.

Deze glas-in-loodramen zijn afkomstig uit twee deuren (van de keuken naar de gang, en van de kamer naar de gang) uit het voormalige pand aan de Kerkstraat 6, waar C. Bezemer woonde, eigenaar van het transportbedrijf Bezemer. Via omzwervingen kwamen ze in het bezit van de Historische Vereniging.

 

De glas-in-loodramen symboliseren het transportbedrijf, dat tevens een zand- en grindhandel was. De vrachtauto was indertijd de vervanger (opvolger?) van het paard, dat volgens overlevering luisterde naar de naam "Bles".
Eind 2002 / begin 2003 zijn de ramen, die dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw, gerestaureerd door een deskundige uit Oudenbosch, waarna door professionele vrijwilligers die verbonden zijn aan De Vergulde Swaen, een houten raamwerk is gemaakt met verlichting. Voor de restauratie is gebruik gemaakt van oud glas en zijn de ramen zoveel mogelijk in authentieke staat gehouden.