uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

geschiedenis van Zwijndrecht

De oorsprong van Zwijndrecht ligt in nevelen. Was hier een oversteekplaats door het water naar Dordrecht? Waarschijnlijk wel. Aanvankelijk een doorwaadbare plaats, later toen na erge vloeden de Maas tussen Dordt en Zwijndrecht kwam te liggen, een veer. In de 15e/16e eeuw was er sprake van zoutindustrie, in de 17e eeuw was Zwijndrecht vooral een tuindersdorp, door de vruchtbare grond de moestuin van Dordrecht en Rotterdam. Later had Zwijndrecht één van de grootste veilingen. Deze bevond zich direct langs de spoorlijn.
De gunstige ligging van Zwijndrecht, met een enorme afzetmarkt in de directe omgeving, was en is van grote betekenis voor de handel. Halverwege de 19e eeuw kwamen enkele industriebedrijven naar Zwijndrecht, waaronder een glasfabriek, een bierbrouwerij en een chocoladefabriek. Er waren in die tijd drie scheepstimmerwerven. Eind 19e eeuw kwamen er, vooral door de goede bereikbaarheid over water, grotere industrieën naar Zwijndrecht, zoals onder andere rijstpellerij Euryza, een flessenfabriek en een aantal chemische fabrieken, waaronder Van de Bergh en Jurgens (het tegenwoordige Unimills) en de chemische industrie Hercules. 
In de gemeente Zwijndrecht zijn de vroegere dorpen Meerdervoort (1855), Heer Oudelands Ambacht (1857), Groote Lindt (1881) en Kijfhoek (1857) opgegaan. In oktober 2002 kwam daar ook Heerjansdam bij.

Algemeen
Bedrijvigheden
Bijzondere perioden
Burgemeesters
Geschreven Geschiedenis (naslagwerken)
Heerlijkheid Meerdervoort
Kasteel Develstein
Klooster Eemstein
Kunst
Monumenten
Verkeer en Vervoer
Voormalige gemeenten