uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

Burgemeester Abraham Aeckerlin (1942-1945)

Toen Burgemeester Jansen Manenschijn op 23 april 1942 door de Commissaris Generaal van Zuid-Holland van zijn ambt was ontslagen, heeft de gemeente Zwijndrecht niet lang een burgemeesterloos tijdperk gekend. Op 29 juni werd door de Commissaris Generaal van bestuur en Justitie de gemeenteambtenaar Abraham Aeckerlin uit Maassluis tot burgemeester van Zwijndrecht benoemd.
Abraham Aeckerlin werd geboren op 14 oktober 1900 te Maassluis. Vanaf 1927 tot 1935 was hij directeur van het Electro Technisch Bureau Van Seventer en Co te Dordrecht. Vervolgens was hij chef van het kabinet van de burgemeester van Gouda.
Overtuigd lid van de NSB, in het bezit van de eretekenen Strijd en Offer, en Hou en Trouw. Hij was groepsleider van Maassluis en Maasland en Hoek van Holland.
Op maandag 20 juli werd hij geïnstalleerd door de gemachtigde van Anton Mussert in de provincie Zuid-Holland, J.W. Baron van Haersolte van Haers. Aeckerlin beloofde in zijn dankrede te trachten een goed burgervader te zijn en dat, noch van de ambtenaar noch van de burger iets geëist zou worden tegen hun eer en geweten.
Vervolgens defileerden de W.A.-Nationale Jeugdstorm en vele NSB´ers langs het op het bordesstaande echtpaar Aeckerlin.
Burgemeester Aeckerlin benoemde tijdens zijn ambtsperiode twee wethouders, Van Epenhuysen en Jac. van Namen, beiden lid van de NSB.
Op 5 mei 1945 werd burgemeester Aeckerlin gearresteerd in zijn woning door het Strijdend Gedeelte van de Binnenlandse Strijdkrachten. Er werd van hem geen afscheid genomen. Een tijdgenoot stelde dat hij wel een mens was met een ruggegraat: hij vluchtte niet zoals de meeste van zijn geestverwanten. 
Abraham Aeckerlin overleed in Maasland op 9 april 1955 in de ouderdom van 54 jaar.

De Zwijndrechtse Distributiekraak

 

burgemeesters van Zwijndrecht

Stoop, Anthony Azn.
Brouwer, Petrus Marius
de Bruïne, Pieter Johannes Albertus
Doorn, Petrus
H.H. Douma
Jansen Manenschijn, Jan Albert Jacob
Aeckerlin, Abraham
Slobbe, Cornelis
C. Pijl Hogeweg
D. Corporaal