uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

Scheepswerf Kooiman

In 1884 kocht Dirk Kooiman van Arie Visser de scheepswerf aan de Ringdijk. Arie Visser had geen nazaten, en Dirk had geen werk meer doordat de scheepswerf in Puttershoek waar hij werkte, door omstandigheden verkocht moest worden.
Na zijn overlijden werd de zaak voortgezet door zijn zoons Jan Klaas en Arie, onder de naam firma Gebroeders Kooiman. In 1926 voegde F.B. van Ingen Schenau zich bij de top en bleef daar meer dan vijftig jaar. Vervolgens kwam Arie´s zoon Leen in het bedrijf en na hem vier van zijn zes kinderen. Tijdens het eeuwfeest van Scheepswerf Kooiman leidden deze vier achterkleinkinderen van Dirk het familiebedrijf.
Ruim negentig jaar deed het bedrijf goede zaken aan de Ringdijk. Met het gegeven achter dat de schepen steeds groter werden, bleek het steeds moeilijker effectief te kunnen werken. In 1975 werd een groter terrein aan de Swinhaven in gebruik genomen. Van 2200 m2 groeide het bedrijf naar 14.000 m2.
Kooiman beschikt over twee scheepshellingen, waarvan er één doorloopt tot in de loods. Hierdoor kunnen makkelijk schepen van honderd meter lengte "verwerkt" worden. De werf legt zich vooral toe op het repareren, verlenging, verbreding en verbouwing van schepen, het afstellen en inbouwen van motoren, timmerwerk en dergelijke. De specialiteit is vooral het verbreden van mosselschepen voor Zeeuwse vissers.