uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

Jurgens & Van den Berg / Verenigde Oliefabrieken Zwijndrecht / Unimills

In 1912 vestigde Van den Bergh´s Zeepfabrieken zich aan de Lindtsedijk. In 1914 volgde de fabriek van Anton Jurgens uit Oss (Jurgens Oliefabrieken).

De olie- en vetverwerkende bedrijven van Unilever zijn altijd bekend geweest onder de naam Van den Bergh en Jurgens. Die beide hebben hier in Zwijndrecht gewerkt als concurrenten, destijds naast elkaar, maar ze hebben elkaar op een gegeven moment gevonden en de Margarine Unie opgericht.
Ze hadden destijds ook al fabrieken in Oss, Engeland en Duitsland. De Margarine Unie had als voornaamste grondstof rundvet en varkensvet, naast een beperkt aantal plantaardige vetten. Die werden ook gebruikt voor zeepfabricage. In hun nasporingen naar grondstoffen kwamen de mensen van de Margarine Unie de mensen van de zeep tegen. De grootste zeepfabriek van die tijd was van Lord Lever in Engeland. De Margarine Unie en Lord Lever zijn gaan samenwerken en dat werd Unie Lever, ofwel Unilever. Dat was in 1929.
In die tijd werd deze fabriek al de Verenigde Oliefabrieken Zwijndrecht genoemd. De VOZ werd dochter van Unilever en is dat gebleven tot 1 januari 2002. De oud-Zwijndrechtenaren kennen deze fabriek nog steeds als "de Jurgens".
Dit bedrijf heeft de hele ommezwaai meegemaakt van olie winnen, door het persen van kopra en het extraheren van sojabonen, tot een olieverwerkingsbedrijf. Op dit moment is de specialisatie het modificeren en raffineren van allerlei oliën en vetten om deze uiteindelijk geschikt te maken voor de klant.