uithangbord van Museum de Vergulde Swaen te ZwijndrechtDe Vergulde Swaen

Opgraving Rotterdamseweg 55

Tijdens de restauratie van dit gebouw (De Vergulde Swaen) zijn er in dit pand opgravingen gehouden (2001), waardoor we meer te weten konden komen over de historie van dit pand.

Toen men de houten vloer verwijderde voor het aanleggen van een drainagebuis, kwamen wij een laag zand met daarin zeer veel scherven tegen. Het waren vooral scherven die men daar waarschijnlijk had gestort tijdens een verbouwing aan het begin van de 19e eeuw. Onder deze laag kwamen wij een plavuizen vloer tegen uit de 18e eeuw, toen dit pand een herberg was. 
Aan de randen van de kamer kwamen twee kelders te voorschijn, een van deze twee kelders zat waarschijnlijk onder een bedstede. De andere zat geheel volgestort met aarde. Toen deze werd uitgegraven bleek dat deze zeer diep was geweest. In een van de wanden zat een dichtgemetselde nis. Helaas kon niet bekeken worden of het een doorgang was, vanwege een betonnen vloer aan de andere zijde van de muur. Hetzelfde was het geval met een zware fundering die haaks op deze muur onder de betonnen vloer door liep.

Uit deze "put" kwam een aantal bijzondere voorwerpen te voorschijn, waarvan het spectaculairste een stukje gebrandschilderd glas is. Op de bodem (ongeveer twee meter diep) werd een aantal middeleeuwse (14e eeuwse) scherven gevonden wat bewijst dat er op deze plek al tijdens de middeleeuwen bewoning was.
Een aantal vondsten van deze opgraving is al te bewonderen in het museum, de rest zal spoedig volgen en er komt in ieder geval een rapportage over.
Stijlkamer of Pronkkamer